Trenduri în video marketing

De la Facebook Live la videoclipuri verticale vom explora tendințele trecute, prezente și emergente care ar putea să-ți influențeze strategia de video marketing

De la apariția YouTube în 2005, urmărirea de videoclipuri online a crescut exponențial.

”6 din 10 persoane preferă mai degrabă platformele video online decât televiziunea” – TVTHINK With Google

Companiile au devenit la rândul lor conștiente de îndepărtarea publicului de mass-media tradițională, cum ar fi ziare, reviste și televiziune și au început să încorporeze tot mai mult conținut video în strategiile lor de marketing.

Schimbarea a fost atât de mare încât în anul 2018, două treimi din agențiile de publicitate și-au mutat bugetele de la televizor în mediul digital. Datorită succesului și inovației noilor strategii de video marketing, tot mai multe companii au început să adauge conținut video în marketingul lor, dând astfel naștere tendințelor în video marketing

Tendințe video

Cinci ani de tendințe video

2014

Susținerea marilor cauze

Mărci precum Coca-Cola au folosit videoclipuri în număr record în 2014 pentru a susține cauze majore, inclusiv cea mai populară provocare video a anului, Ice Bucket Challenge, care a avut ca scop strângerea de bani pentru boala SLA.

2014

Emanciparea femeilor

2014 a fost anul în care Mo’ne Davis, în vârstă de 13 ani, o jucătoare de baseball din Liga Mică, a apărut pe coperta revistei Sports Illustrated. În acest an mărci precum Always au decis să adopte termenul derogatoriu ”ca o fată”. 

2014

Conținut emoțional

Conținutul emoțional care stârnește trăiri este mult mai distribuit pe rețelele de socializare. Iar în acest an videoclipurile amuzante au fost uitate pentru videoclipuri emoționante precum cel al lanțului britanic de supermarketuri Sainsbury’s.

2015

Facebook lansează o provocare pentru YouTube

După lansarea reclamelor video în 2014, Facebook a devenit un competitor serios pentru YouTube. Buzfeed a profitat de caracteristicile platformei Facebook pentru a dezvolta conținut care să vizeze publicuri de nișă, cum ar fi videoclipuri pentru marca sa culinară, Tasty.

2015

Mărcile de lux fac o schimbare

Acesta a fost anul în care brandurile de modă de lux  au început să folosească YouTube  la adevăratul potențial și au avut un succes răsunător. Brandul Jimmy Choo a creat împreună cu artistul Rafael Mantesso un videoclip ce a atins cea mai mare rată de implicare la lansare pe YouTube.

2015

Apariția de YouTube Influencers

În 2015 doar șase dintre primele 100 de canale YouTube erau de fapt mărci. Însă din acest an mărcile au început să colaboreze cu YouTubers precum JackAsk pentru a-și promova produsele și serviciile către fani.

2016

Videoclipuri la 360 de grade

Videoclipurile la 360 ​​de grade ale Facebook au fost introduse spre sfârșitul anului 2015, dar au devenit populare abia în 2016. National Geographic a fost numit printre primii 10 artiști de pe platformă, datorită modului în care au creat videoclipuri la 360 de grade.

2016

Micro Videoclipuri

Sloturile video de 15 secunde ale Instagram nu ofereau prea mult timp pentru a dezvolta o poveste. Însă mărci precum Ikea au început să producă conținut captivant de scurtă durată.

2016

Videoclipuri explicative

Videoclipurile explicative îi ajută pe utilizatori să înțeleagă modul în care un produs sau un serviciu poate fi utilizat. În anul 2016 acest tip de videoclip online axat pe utilitate a luat avânt, iar mărci precum Spotify au folosit excelent formatul.

2017

Urmărirea valorilor

O tendință importantă în video marketing, în anul 2017 a fost apariția de numeroase videoclipuri de brand ce aliniau mărcile cu anumite valori umane și ofereau sentimentul de datorie socială. New York Times și-a folosit campania „Adevărul este greu de găsit” pentru a evidența importanța jurnalismului într-o lume tot mai divizată.

2017

Povești

O altă tendință video a anului 2017 a fost folosirea de videoclipuri pentru a spune povești care să se conecteze emoțional cu clienții. Volvo a folosit aceste videoclipuri pentru a arăta că scopul și valorile de bază ale companiei sunt conectate la produsele și servicile oferite.

2017

Urmăritori mobile

În 2017 numărul de vizionări de videoclipuri mobile le-a depășit pe cele de pe desktop. Datorită popularității smartphone-urilor, internetului ieftin, și a posibilității de a viziona orice, oricând și oriunde vizualizările mobile au crescut semnificativ. Brandul GoPro a profitat de acest trend pentru a aduna urmăritori și vizualizări.

2018

Videoclipuri live

Cele mai importante tendințe în video marketing din 2018 au inclus videoclipuri live, fie pe Facebook, Instagram sau YouTube. Retailerul american J. Crew a folosit în mod regulat videoclipuri live pe Instagram pentru a oferi oferte exclusive pentru un timp limitat urmăritorilor fideli.

2018

Videoclipuri în format pătrat

Popularitatea raportului de ecran 1: 1 a crescut considerabil în 2018.  Benefit Cosmetics a profitat de această tendință și a creat videoclipuri optimizate pentru dispozitive mobile care se afișează cel mai bine pe platforma preferată de public.

2018

Videoclipuri disponibile pentru o perioadă scurtă

Videoclipurile disponibile pentru o perioadă scurtă au devenit favoritele unor mărci precum Daily Harvest. Aceste videoclipuri au o acoperire mai restrânsă însă creează un sentiment de urgență pentru public, rezultând rate de implicare mai mari.

2019

Accesibilitate

2019 a fost anul în care versiunile text ale conținutului audio au devenit mai degrabă un lucru obligatoriu. Mărcile responsabile au adoptat această tendință pentru a face conținutul accesibil tuturor.

2019

Videoclipuri verticale

Videoclipurile de pe Instagram existau de câțiva ani, dar în acest an au primit mai multă atenție și au devenit formatul preferat pentru mediul mobil. Brandul de modă Chanel a adoptat rapid acest trend.

2019

Serii de videoclipuri

Pe măsură ce mărcile au început să abordeze video marketing, și au aflat ce rezonează cu publicul lor țintă, au apărut seriile de videoclipuri. Branduri precum Western Union a folosit seriile de videoclipuri pentru a capta și menține atenția urmăritorilor.

2020

Îndreptarea atenției către utilizatori

Utilizatorii care îți folosesc produsul sunt cea mai bună reclamă. Astfel conținutul generat de utilizatori a devenit o tactică des folosită în anul 2020 pentru a exprima autenticitate. Google Australia a folosit extrem de bine această tendință în campania ”Here to Help”.

2020

Animația

În 2020 animația fluidă a devenit un mod popular de a da viață conceptelor creative. Aceste videoclipuri au oferit mișcare constantă, fundaluri vibrante și imagini încărcate emoțional. 

2020

Nostalgie în fundaluri

Videoclipurile din anul 2020 au readus nostalgia anilor ’80, prin temele retro și cyberpunk, prin gradienții folosiți ca fundal pentru a evidenția text și alte elemente. Această tendință a fost aplicată cu succes într-o campanie la adidași lansată de lanțul de magazine Chilean, din Paris.

Tendințe video 2021

Unde suntem acum?

1. Videoclipuri interactive

Videoclipurile interactive fac ce spune și denumirea lor: atrag urmăritorii interacționând cu ei. Videoclipurile pentru cumpărături sunt un exemplu în acest sens. În cadrul acestora urmăritorii pot achiziționa articole direct prin meniuri drop-down care trimit la paginile produselor. Mărci precum Ikea au adoptat acest trend. Însă există numeroase astfel de tipuri de conținut video, precum filmele interactive, sau opțiunile interactive de pe live streams.

2. Videoclipuri personalizate

Personalizarea videoclipurilor te poate ajuta să te evidențiezi printre restul brandurilor. Acest concept funcționează prin preluarea informațiilor personale ale urmăritorilor și folosirea acestora pentru a reda conținut personalizat într-un videoclip. Videoclipurile personalizate depăseșc astfel utilitatea email-urilor personalizate, și când sunt realizate bine pot deveni conținut intens distribuit. Cadbury a utilizat eficient acest trend prin recenta campanie video numită GLOW folosind date din conturile existente ale utilizatorilor.

3. Videoclipuri optimizate pentru motoarele de căutare

Cantitatea de conținut video de calitate a crescut iar algoritmii motoarelor de căutare au păstrat pasul cu această evoluție. Din acest motiv trebuie să-ți maximizezi strategia SEO pentru a rămâne relevant pentru public. Poți începe cu denumirea eficientă a fișierelor și titlurilor precum și crearea de descrieri optimizate dar acestea nu sunt suficiente. Trebuie să continui cu adăugarea de subtitrări și utilizarea de imagini originale pentru ca Google să poată găsi informații relevante în conținutul creat de tine.

4. Animație

Animația este un trend ce nu se demodează, a atras tot timpul atenția și o va face din ce în ce mai mult în 2021. Avantajele animației sunt faptul că este relativ ușor de produs și poate aduce un element informal în conținutul distribuit. Urmărește această reclamă de la Paypal pentru a înțelege la ce ne referim.

5. Videoclipuri pe rețelele sociale

Este evident că videoclipurile publicate pe rețelele sociale vor crește în popularitate în 2021. O mulțime de mărci au adoptat acest trend, prin postarea de videoclipuri pe TikTok și Instagram Reels. Aici trebuie să menționăm că videoclipurile verticale precum și cele care sunt disponibile doar pentru o anumită perioadă de timp, precum Instagram stories, sunt trenduri ce încă domină.

Ultimele articole