Videomarketingul nu funcționează peste tot la fel. Pentru a ajunge la publicul țintă trebuie să creezi și să distribui videoclipuri pe diferite canale
În ultimii ani, utilizarea de videoclipuri pe rețelele sociale a crescut exponențial. Această creștere rapidă a fost determinată de:
- Creșterea la nivel global a numărului de persoane ce folosesc social media
- Preferința publicului de a primi informațiile în mod vizual
- Numărul mare de companii care afirmă că videoclipurile înregistrează cel mai bun randament al investiției (ROI)
Totuși video marketingul pe rețelele de socializare înseamnă mai mult decât să creezi câteva videoclipuri și să le postezi pe rețele de socializare. Dacă vrei să implementezi o strategie de video marketing eficientă pentru afacerea ta, trebuie să înveți cum sa faci conținut video pentru diferitele canale de social media, și să identifici cele mai bune platforme pentru video marketing, pentru a ajunge la publicul tău țintă.
Ca și regulă general aprobată, utilizarea de canale multiple pentru a-ți distribui conținutul va crește eficiența strategiei de video marketing. Însă, dacă publici pe canale care nu sunt relevante segmentului tău de piață, irosești timp și bani pentru că clienții tăi potențiali nu vor vedea aceste videoclipuri. Deci înainte de a implementa orice strategie, trebuie să te informezi cu privire la canalele de social media unde audiența ta petrece cel mai mult timp. Prin crearea de conținut video dedicat pentru aceste canale, vei atrage atenția publicului tău țintă
În continuare vom prezenta câteva sfaturi de video marketing pentru a te ajuta să creezi videoclipuri potrivite pentru fiecare canal de social media.
Canale de promovare videomarketing în funcție de platforma folosită
Videoclipuri pentru Facebook
- Identitatea mărcii tale trebuie să fie în centrul a tot ceea ce creezi pentru ca videoclipurile tale să se identifice ușor cu compania ta.
- Videoclipurile native au mai mult succes, deoarece încărcarea directă pe Facebook îți oferă vizibilitate și date analitice cu privire la performanță
- Fixează un videoclip în partea de sus a paginii. Acesta va prezenta compania, va evidenția produsul și va da tonul paginii.
- Pune accent pe accesibilitate și include transcrieri de text pentru întreg conținutul audio postat
Videoclipuri pentru Instagram
- Videoclipurile din feed și din Instragram Stories trebuie să fie scurte și captivante. Când este posibil, postează un scurt story.
- Deoarece videoclipurile sunt redate pe modul silențios, trebuie să folosești imagini captivante pentru a determina utilizatorii să activeze sunetul și să afle despre ce este vorba
- Rezervă conținutul video lung pentru IGTV
- Folosește formatul Instagram Reels. Acesta este foarte ușor de folosit, poți adăuga muzică sau sunete, poți încărca videclipuri gata facute, poți edita clipuri multiple în unul singur sau poți crea conținut video original în aplicație.
Videoclipuri pentru Snapchat
- Conținutul publicat pe Snapchat are un caracter imediat, deci videoclipurile create pentru această platformă trebuie să se concentreze pe ce se întâmplă la momentul prezent
- Videoclipurile distribuite pe Snapchat sunt informale, distractive și jucăușe, deci trebuie să adopți un ton similar când folosești această platformă
- Crează videoclipuri care să se integreze în estetica platformei, prin folosirea de emoji și notes.
Videoclipuri pentru Twitter
- Pe Twitter videoclipurile postate trebuie să aibă teme de actualitate
- Este esențial să treci rapid la subiect pentru a face conținutul video captivant
- Videoclipurile trebuie să conțină subtitrări
- Același videoclip poate fi postat de mai multe ori
Videoclipuri pentru LinkedIn
- Pentru a capta atenția audienței trebuie să folosești povești vizuale
- Partea cea mai importantă a conținutului trebuie să apară în primele 10 secunde ale videoclipului
- Videoclipurile cu scopul de brand awareness trebuie să aibă sub 30 de secunde
Videoclipuri pentru LinkedIn
- Nu forța conținutul despre produsele tale, încearcă să spui o poveste și să aduci valoare pentru public
- Caută tendințele și încurajează-ți comunitatea să posteze propriile videoclipuri. Această platformă se bazează pe conținutul generat de utilizatori
- Postează des și nu te teme să reutilizezi conținut existent pentru a-ți construi o audiență. Un podcast sau un videoclip existent poate fi scurtat până la 15 secunde pentru a fi postat pe TikTok
- Folosește-te de comentarii. Este esențial să interacționezi cu cei care îți lasă comentarii la conținutul distribuit. Un exemplu potrivit este campania de TikTok lansată de Asos – #AySauceChallenge – ce a adunat 1.2 miliarde de vizionări în prima săptămână.
Canale de promovare videomarketing în funcție de platforma folosită
Cu aproape 2 miliarde de utilizatori, YoutTube se situează ca al doilea cel mai mare motor de căutare și cel mai puternic canal video pentru marketing.
Conform unor cercetări din anul 2018, 87% din specialiștii în marketing folosesc YouTube pentru a publica videoclipuri, și 90% consideră că este o parte eficientă a strategiei de video marketing.
Dacă abia ai aflat de video marketing în social media, acestea sunt cele mai importante sfaturi de YouTube marketing, care te vor ajuta să creeezi conținut video ce va atrage atenția audienței tale.
- Informează-te cu privire la ce face concurența ta
- Inspiră-te din canalele populare
- Optimizează videoclipurile pe care le postezi
- Programează constant conținut video
- Fii atent la răspunsul audienței la videoclipurile tale
Poate că YouTube este unul din cele mai puternice canale de video marketing însă nu este singura opțiune, pe care o ai la îndemână. Cele mai populare alternative sunt:
Vimeo
Vimeo este o platformă pentru conținut video ce se evidențiază prin interfața simplă și lipsa anunțurilor. Aceste două lucruri ajută utilizatorii să urmărească videoclipuri fără a fi distrași
DailyMotion
DailyMotion are un aspect asemănător cu YouTube dar este folosit în preponderență de publicul european. Dacă vizezi piața europenă acesta este un canal viabil.
Metacafe
Metacafe a adunat utilizatori interesați de videoclipuri amuzante în formă scurtă. Această caracteristică face acest canal potrivit pentru brand-urile ce adoptă un ton informal.
Twitch
Twitch este o platformă populară în rândul audienței tinere, cunoscută pentru video de streaming live care poate fi vizionat în direct sau la cerere. Se crede că oferă o calitate mai bună de streaming live decât YouTube.
Postarea de videoclipuri pe canale de video marketing multiple nu este simplă. Înainte de a crea conținut video trebuie să ții cont că fiecare platformă necesită dimensiuni și lungimi video diferite.